نقش روابط خواهر برادر (يا همشيرها) در رشد فردي

ترجمه و تلخیص: مریم بهبودی

 

بیشتر مطالعاتی که در زمینه خانواده انجام گرفته است حول محور والدین و مشکلات کودکان می‌چرخد، در صورتیکه رابطه خواهر و برادر از جنگ و نزاع و درگیری تا صمیمیت و حمایت اجتماعی متغیر است و در روند شکل گیری شخصیت فرزندان بسیار اهمیت دارد. در مواردی می‌توان ترکیب دوگانه ای از عشق و نفرت را در رابطه خواهر و برادر مشاهده کرد،علاوه بر اینکه خواهر برادرها بستری برای تولد و سازگاری خواهر برادرهای بعدی هستند، خواهر برادر تازه متولد شده به نوعی تهدیدی برای تعادل خانواده محسوب می¬شود که فرد نیاز به ارزیابی و سازگاری با آن را دارد.مسائلی مثل رقابت، تولد، از دست دادن خواهر و برادر بر روی ساختار شخصیت فرد تاثیر گذار است.

🔵همچنین خلق و خوی کودک نیز نقش موثری در رابطه خواهر و برادر و نحوه کنار آمدن آنها با یکدیگر دارد. فرزندانی که فعال و دارای هیجانات شدید هستند، بیشتر با خواهر برادران خود درگیرمی‌شوند.آثار خشونت در روابط خواهر و برادر نسبت به یکدیگر تاثیر عمیقی بر سازگاری هیجانی برخی از افراد می‌گذارد.کودکان برای ادراک رابطه با خواهر و برادرهایشان نیاز به حمایت از جانب والدین و تلاش بزرگترهایشان دارد، در نهایت معمولاً مردم هرگز متوجه نمی‌شوند که رابطه خواهر و برادری چگونه بر روی زندگی آنها تاثیر گذار بوده است.

دایره نفرت ما فقط معطوف به خواهر و برادرهایمان نمی‌شود بلکه خصومت و عداوت نسبت به والدین را نیز در بر می¬گیرد. همیشه به ما گوشزد شده است که باید به عزیزان خویش بی چون و چرا عشق بورزیم، و این در حالی است که زیگموند فروید گمان می‌کرد که اگرچه ما بستگان و خویشاوندان خویش را دوست می‌داریم خیلی وقتها ممکن است از ایشان متنفر هم باشیم و به علاوه نفرت داشتن از قوم و خویش نوعی انحراف و نابهنجاری نیست بلکه حالتی عادی و بهنجار است.

🔵وقتی عادی بودن و فراگیر بودن نفرت را در حوزه زندگی خانوادگی بپذیریم می‌توانیم تا با روان درمانی و روانکاوی و در حضور رازدارانه و پرده پوشانه فرد درمانگر، پرخاشگری‌های ویرانگر حیات خانوادگی را با تبدیل آن نفرت به کلام خنثی کنیم بطوریکه بتوان بنا به عقیده فروید تهدید به مرگ را مبدل به گفت و گویی بی پرده ساخت. بدین ترتیب فرد ممکن است در اتاق مشاوره و در خلال فرایند روان کاوی، در رابطه امن با درمانگر ،از طریق تخلیه هیجانی تجربه نفرت از بعضی اعضای خانواده را کاهش دهد و به مرور زمان استفاده از کلام را جایگزین تکانه‌ها و رفتارهای مخرب کند.

 

✳️منابع:

Eloise moore agger D.S.w(1998)،Psychoanalytic perspectives on sibling relationships

kernberg M.D،Arlene kramer،Richards Ed.D(1998)،Siblings of preadolescents:their role indevelopment paulivaf.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *