سرمشق های بالینی ملانی کلاین و دانلد وینیکات ، مقایسه ها و گفتگوها

📖معرفی کتاب با دکتر نرگس خداخانی
ماه نهم ، کتاب نهم

سرمشق های بالینی ملانی کلاین و دانلد وینیکات ، مقایسه ها و گفتگوها

روانکاوی پس از فروید توسط روانکاوان به شاخه های متعددی تقسیم شد. یکی از آن شاخه ها روابط ابژه است که در بریتانیا گسترش یافت و ملانی کلاین و دانلد وینیکات در زمره چهره های مشهور آن قرار دارند. دو چهره مشهوری که سرمشق های بالینی کاملا متفاوتی را آغاز کردند و گاها در مقابل یکدیگر ادراک میشوند. این کتاب به طرز شگفت انگیزی این ابهامات را برطرف میکند .
کتاب شامل گفتگوهای دو روانکاو برجسته ، رابرت داگلاس هینشلوود و جان ابرام می باشد. گفتگوهایی که شاید بتوان در تعبیری دیگر از واژه “مناظره ” برای توصیف آنها استفاده کرد. هینشلوود سخگویی کلاین و جان ابرام سخنگوی وینیکات است و گفتگوی آنها به مثابه گفتگوی دو جریان فکری و دو گروه متفاوت است .اما جای قابل تامل ماجرا انجاست که در تمام طول این گفتگو چیزی جز تلاش برای شفاف سازی نظریه ها، تحلیل تطبیقی و بررسی نقاط تفاوت دو نظریه قابل مشاهده نیست. ذهن خواننده این کتاب، چه یک رواتکاو با تجربه باشد چه یک دانشجوی تازه کار ، حتما در هر بخش با سوالات متعددی مواجه خواهد شد که مایل است با مطالعه ادامه کتاب پاسخ انها را بیابد.
این کتاب به پنج بخش تقسیم شده است . در هر بخش، فصل اول شامل توضیحات هینشلوود درباره موضوع مشخصی از منظر کلاین است و فصل بعدی با جان درباره نظریات وینکات ادامه می یابد و در نهایت جمع بندی و جدولی از مقایسه ی نقاط اصلی دو فصل و یک گفتگو وجود خواهد داشت. بنابراین شما میتوانید در این کتاب پنج گفتگوی جانانه را مطالعه کنید. چیزی که میتواند برای یک ذهن کنجکاو روانکاونه به شدت جذاب و محرک باشد. پنج بخش اصلی شامل این حوزه ها هستند :
• اصول بنیادی
• تحول روانی اولیه
• نقش ابژه بیرونی
• مفهوم روانکاوی درد روانی
• درمان و نظریه

در فصل اول هینشلوود به اصول بنیادین نظریه کلاین میپردازد : وجود مرز ایگو از بدو تولد ،لایه های عمیق تر ناخوداگاه ،اهمیت بیشتر لایه های پیشا تناسلی نسبت به تناسلی و دو وضعیت بیادین پارانوئید -اسکیزوئید و افسرده وار . فصل دوم با جمع بندی ابرام در خصوص توافق وینیکات با کار کلاین به پایان میرسد .
در فصل های سوم و چهارم ، تفاوت نوزاد کلاینی با نوزاد وینیکاتی توصیف میشود. تفاوتی بنیادین که معرفت شناسی نظریه را تحت تاثیر قرار میدهد . کلاین دنیای درونی نوزاد را با تمرکز بر اضطراب تبیین میکند در حالیکه وینیکات بر نحوه وابستگی نوزاد به محیط تسهیلگر یا مانع رشد تاکید دارد.
در بخش سوم و در فصل های پنجم وششم به بررسی نقش ابژه بیرونی در تحول فرد پرداخته میشود . فصل پنج شامل نظر کلاین درباره دوپاره سازی ابژه ، مفهوم رشک و باز تعریف سوپر ایگو به عنوان نمادهای ابژه بیرونی ست و در فصل شش جان ابرام از نگاه وینیکات درباره دغدغه های مادرانه نخستین، اثر محیط تسهیلگر و ایجاد ظرفیت تنهایی سخن میگوید .
“درد روانی” از مهمترین مفاهیم مطرح شده در روانکاوی است . شاید بتوان گفت مفهومی که از بررسی ان روانکاوی پدیدار شد. نگرانی ، اضطراب ناشی از باور به بدخواهی دیگران ، ویرانگری و فروپاشی مفاهیمی ست که کلاین ذیل مفهوم اصلی درد روانی به ان می پردازد ؛ همان مفهوم که وینیکات انرا با استفاده از ابژه ، بازی کردن و خلاقیت مرتبط میکند .
و در نهایت بخش پایانی کتاب بر مسائل پیرامون کار در جلسه بالینی میپردازد. و تلاش دارد تا تمام انچه تا اینجا گفته شد را به اتاق درمان ببرد. هر چند که کم بودن تعداد مثال های بالینی برخی نکات را در هاله ای از ابهام نگه میدارد اما میتوان با تفاوت های تکنیکی این دو نظریه آشناشد .
کتاب حاضر توسط خانم مریم شفیع خانی ترجمه وبه همت نشر قطره در 320 صفحه و در قطع رقعی به چاپ رسیده است . نسخه الکترونیک این کتاب را میتوانید از اپلیکیشن های فیدیبو و طاقچه تهیه کنید .
پی نوشت : عکس روی جلد نسخه اصلی (لاتین) کتاب شامل تصویر هر دو روانکاو ، دانلد وینیکات و ملانی کلاین است که به دلیلی نامعلوم در نسخه ترجمه شده تصویر دانلد وینیکات از روی جلد حذف شده است .به همین دلیل ترجیح دادیم در معرفی کتاب تصویر نسخه اصلی را نیز در معرض دید مخاطبان قرار دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *